Pakistanska biryani med kött

Kök

Asiatisk

Tid

60 min

Portioner

8

Svårighet

Enkel

Pakistanska biryani krydddigt ris

Instruktioner

Smakrikt och välkryddat ris, biryani, används över hela Mellanöstern. Det tar sin lilla tid att tillägga  detta ris, men det är värt varje minut.

Recept 6-8 portioner

 

900 g lammkött med ben

1 dl yoghurt

1 tsk koriander malen

1 tsk spiskummin

1 tsk paprika pulver

1 tsk curry pulver

2 st tomater färsk  mixad

4 st vitlöksklyftor

1 st grön chili

2 msk olja

2 msk tomatpuré

salt och peppar

3 dl kokande vatten

 

Ris

6 dl basmatiris

1 tsk spiskummin frön

3 st lagerblad

1 msk koriander hackat

1/ 2 skivade citron

1 hel kanel

1 msk salt

vatten att koka riset

 

karamelliserad lök

3 st lagom stora gul lökar

koriander

0,5 g saffran med blandas med vatten

olja tt fritera

 

 

Gör så här: Mortla saffran med en nypa socker och tillsätt 2 msk kokande vatten. Lägg åt sidan. Mixa tomater, chili och vitlöken.

Puttra köttet och lägg det i en skål. Tillsätt alla ingredienser och låt marinera i minst 2 timmar. Skala löken, fritera den och lägg åt sidan. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i köttet tillsammans med den marinerade blandningen, tomatpuré, hackad koriander och den friterade löken. Rör om tills allt blandats väl. Häll över kokande vatten och låt koka under lock i 30 minuter tills köttet är mjukt.

Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Tillsätt spiskumminfrön, koriander, lagerblad, hel kanel, skivade citroner och salt. Häll över det väl tvättade riset. Koka riset tills det är mjukt i kärnan. Sila av riset och lägg åt sidan. Smaka av köttgrytan. Nu är det dags att montera.

Börja med att lägga hälften av riset i botten på kastrullen och häll över köttet. Upprepa samma procedur. Avsluta med karamelliserad lök, koriander och saffran som du förberett tidigare. Täck med ett lock och låt det koka upp, sedan sänk värmen. Låt riset och köttet ångas långsamt i 20 minuter på låg värme.

Fluffa riset med en gaffel och lägg upp det på en stor fat. Garnera med koriander. Servera med en god sallad och yoghurt.

 

Vad tyckte du om receptet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier