Vegetariska Piroger (Sambusa )

Kök

Afrikansk

Tid

60 min

Portioner

6

Svårighet

Enkel

Godate sambusa , Somalika piroger

Instruktioner

Välkommen tillbaks till min nya serie laga med bönor. Första och främsta tusen tack för alla fina respons om nya serie. vad glad blev att ni gillar bönor precis som jag.  Här kommer andra recept frasiga sambusa som är otroliga goda och omöjlig att äta en. Kolla gärna video på intagram hur jag gör degen, där visar steg för steg.

 

 

Recept ger dig 24 st sambusa dag

Degen 

 

4 dl vetemjöl

2,5 dl vatten ljummet

0,5 tsk salt

1 msk natural olja

 

 

Fylling 

380 g kokta linser

1 stor potatis

2 st morötter

2 st salladslök

1 stor gul lök

2 st vitlöksklyftor

3 msk koriander färska

1 msk tomatpure

2 msk vatten

1 msk allkrydda

salt och peppar

 

Olja att steka i

1 msk xawaash.   ( Somaliska kryddblandning ) Recept för kryddan hur du här nedre.

Xawaash – Somaliska kryddblandningen

 

Så här gör du 

Börjar med  degen, blanda i en skål vetemjöl, salt , olja och vatten. Jobba degen 3-4 minuter.  Täcka degen med kökshandduk och Låt vila 20 minuter.  Dela 6 lika stora deg. Kavla ut  lika stora som en pitabröd. Pensla  olja hela degen och strö över lite mjöl. Lägg sedan ihop dem varandra två och två med de mjölade sidorna mot varandra. Kavla ut igen sista gången ca 20 cm och skär dem i fyra lika stora tårtbitar. Hetta upp en torr stekpanna och stek 1-2 mindre sida. Sära på paren medan de forfarande är varma och lägg under en ren kökshanduk för att inte blir torra.  Nu ska du förbereda montering och fylling.

 

Skala potatisen , morötter och skär väldigt små bitar. Koka upp vatten och salt en stor kastrull. koka potatisen , morötter 5 minuter. dem ska vara mjuka. Sila av och lägg åt sidan. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken 3 minuter. Tillsätt vitlöken, torra kryddor , tomatpuré och rör runt en stund. Häll i vatten, all krydda och blanda väl. Lägg i kokta patatis, morötter , salladslök , koriander  blanda ihop allt. Smaka av salt och peppar.

Nu ska du montera , blanda mjöl, vatten i en liten skål till ett klister att pensla kanterna. Lägg en bit deg på en skärbräda, vik in ena sidan mot mitten och pensla den med klistret vik över den andra sidan och tryck till så att den fastnar.Nu har du liten ficka som du kan fylla. Lägg i önskat fyllning , pensla den sista fliken med mjölet som klister och stäng ihop sambusa. Nu kan du även frysa in eller fritera.

 

 

Vad tyckte du om receptet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier