Zigni är en ev godaste grytan på jorden enligt mig. Ljuvligt och riktigt smakrikt gryta som görs få ingredienser. Den grytan tar sin tid att tillägga men du kommer absolut inte ångra dig.

Servera gärna med önskat tillbehör, funkar med ris, bröd

Vill göra Tikel Gomen- potatis och kålgryta hittar 👇

Tikel gomen – Ethiopian och Eritrea vegetarisk grytan

Recept för 6-8 portioner

1 kg lamm utan ben

5 st stora gul lök

4 Vitlöksklyftor

1 msk ingefära

400 g passerade tomater

2 msk tomatpuré

5 msk niter kibbeh ( kryddat smör) eller rapsolja

4-5 msk berbere kryddmix

1 tsk kardemumma mald

1 tsk koriander pulver

1 buljongtärning

salt och peppar

4-6 dl vatten

Så här gör du

Finhacka löken och riva vitlök och ingefära. Lägg i löken i en torr kastrull och stek löken långsamt på medelvärme tills all vätska försvinner från löken. Tillsätt kryddat smören / rapsolja. Låt steka löken tills den blir lätt karamelliserad, tar ca 20-25 minuter och Rör om med jämna mellanrum. Tillsätt berberekryddmix, vitlöken och och ingefära och stek långsamt i ytterligare ca 25 min, den moment är super viktigt att stek löken och berbere tillsammans ordentligt. Lägg i tomatpuré, kardemumma mald, koriander pulver och rör runt en stund. Tillsätt passerade tomater och låt koka ca 5 minuter under lock. Lägg i köttet och vatten. Blanda allt ordentligt och låt små puttra grytan 45 -60 minuter och rör om med jämna mellanrum. Smaka av salt peppar.