Kycklinggryta i saffransås, riktigt gott och otroligt smakrikt kyckling som serveras ris som toppat med  syrligt bär zereshk.

 

Recept

 

1,2 kg kycklinglår

2 stora röda lökar / gula

3 st vitlök

0,5 g saffran

2 msk tomatpuré

2 st färska tomater

1 tsk gurkmeja

0,5 tsk svartpeppar

1 tsk paprika pulver

1,5 tsk koriander pulver

2 kycklingbuljongtärning

1 tsk socker

3 msk vatten

3 dl kokande vatten

olja

 

Gör så här

Börjar med att mortla   saffran  och socker ordentligt och lägg i en skal. häll över 3 msk vatten och lägg på locket, låt stå 20 minuter.  Dra kyckling skinnet och torka hushållpeppar.

Stek kyckling med smör med både sidan.

Skala löken, vitlöken och finhacka. Mixa tomater till pure och lägg åt sidan. Hetta upp olja i kastrullen och stek löken och vitlöken nån minut. Tillsätt mixade tomater och tomatpuré och rör runt en stund. Lägg i torra ingrediensen och smula ner buljongen . Låt allt stekas 2 minuter, häll över kokande vatten.

Lägg i stekt kyckling och 2 msk saffran.

Lägg på locket och låt koka 25 minuter.

Servera gärna fluffigt ris.

 

Hoppas att ska smaka!

 

Recept för riset

6 dl basmatiris

1,5 liter vatten

2 msk salt

0,5 dl olja

1 dl vatten.

 

Toppning

100 g  zereshk

30 g smör

4 msk socker

2 msk saffran.

 

Gör så här

Tvätta riset minst 5 gånger och blötlägga riset 1 timme men gärna flera timmer.

Koka upp vattnet och tillsätt salt, riset.

Koka riset 7-10 minuter beroende på hur länge du blötlagde riset.  Riset ska inte kokas igenom utan ska ha tuggmotstånd.

Sila av riset och lägg tillbaka i kastrullen. Häll över 0,5 dl vatten och olja och blanda väl.  Forma riset till en berg med slickepott och gör 4-6 gropar i riset. Klä kastrullens lock med rent kökshandduk och lägg på locket. Låt koka på hög värm ca 5 minuter. Och sänka sedan till låg värm.

Under tiden förbered zershk.

 

Tvätta ordentligt bären kan finns små stenar.

Hett upp smöret och lägg i zereshk och socker. Rör runt lite och och tillsätt saffran. Stäng av.

Lägg riset på en fat och 2-3 dl ris från riset  blanda med zershk  och strö över på riset.