Sugo betyder sås och suqaar betyder små hackade kött. En mustig gryta som puttra med härliga kryddor i tomatsås.
Man serverar med pasta tillsammans med chilisås och banan som obligatoriskt i Somaliska köket.
Jag vet att många inte tycker om banan i maten men man måste våga och testa.

Man kan även servera med (sabaayad) Somaliska tunnbröd eller bröd.

300 g nötkött högrev
1/2 purjolök
1 gullök
4 st vitlök
2 msk xawaash( Somaliska krydda xawaash) läs tips nedre)
1 tsk gurkmeja
3- 4 msk färska koriander
1 tsk färsk ingefära
1 pkt krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk paprika pulver
1 dl vatten
3 msk matolja.
1- 2 st köttbuljong
1 röd paprika finhackad
1 grön paprika finhackad

 

Gör så här

Hacka köttet små Kuber.
Skala löken, purjolök och finhacka.
Hetta upp oljan i stor kastrull, fräsa purjolök, löken och ingenfära tills får fin färg. Tillsätt köttet och stek under omrörning 8- 10minuter. Lägg i xawaash krydd, gurkmeja, paprika pulver och rör runt lite lägg i tomatpuré, buljongtärning och 2- 3 minuter, mortla tillsammans vitlöken och koriander ordentligt.
tillsätt koriander och vitlök blandningen krossade tomater och vatten. Blanda väl och låt puttra gryta cir 30minuter, rör om i mellan tiden. Rör ner hackad paprika och strö över koriander.

Du kan servera med nykokt pasta/ tunnbröd tillsammans med chilisås och banan.

 

TIPS- har du inte xawaash, gör sä här

Blanda din egen xawaash
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander pulver
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
0,5 neylika
1 tsk gurkmeja.

Hoppas att ska smaka och lycka till.