Sockerkaka med jordgubbar och lättvispad grädde – perfekt till fika, kalas eller sommarens dessert!
Ingredienser:
150 g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 dl yoghurt
3 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
En nypa salt.
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
I en skål, blanda vetemjöl och smöret tills det blir en smulig massa.
-
I en annan skål, vispa äggen tillsammans med strösockret. Tillsätt yoghurten och blanda väl.
-
Häll äggblandningen över mjöl- och smörblandningen.
-
Tillsätt bakpulver, kardemumma, kanel och en nypa salt. Blanda försiktigt ihop allt med en slev – vispa inte.
-
Klä en form med bakplåtspapper runt om. Häll i smeten.
-
Grädda längst ner i ugnen i 35–40 minuter, eller tills kakan är genom gräddad och gyllene.
-
Låt kakan svalna helt.
-
Vispa grädden lätt och toppa kakan, eller servera grädden vid sidan av tillsammans med färska jordgubbar.