Saftiga saffransbullar fyllda med pepparkakskräm. Pepparkakskrydda och saffran är det som gör  julen speciellt  och att få både en och samma bullar  blev riktigt lyx och goda.

 

Recept

200 g smör rumstemperatur

50 g  jäst färsk

2 dl mjölk

1 dl  ljus sirap

0,5 dl farinsocker

0,5 g saffran

1 ägg

0,5 tsk salt

10-11 dl mjöl

Fyllning 

100 g smör

1 dl socker

1 msk  pepparkakskrydda.

Toppning 

1 ägg att pensla

0,5 dl mandelspån

o,5 dl pärlsocker.

Sockerlag

1 dl vatten

1 dl socker.

koka ihop strösocker och vatten till sockerlagen

 

Gör så här

 

Värma upp  mjölken och saffran till fingervarmt och tillsätt

jästen, sirap, ägg och farinsocker. Blanda väl och lägg i smöret och tillsätt salt och mjölet lite i taget. Mjöla din arbetsyta och arbeta degen minst 10 minuter. Täcka med plastfolie och låt degen jäsa 30 minuter. Rör ihop ingrediensen till fyllning.

Kavla ut degen till en rektangeln och bred på fyllningen över hela och vik ihop mot varandra. Kavla lite lätt så att du får jämna rektangel.  Skära tunna remsor och rulla som en bulle.

Lägg bullarna på en plåtar med bakplåtspapper. Täcka med en ren kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter.

Satt ugn 225 g.

Vispa ägget lite vatten och pensla på bullarna. Strö över mandelspån och pärlsocker.

Baka i mitten i ugnen 12-15 minuter.

Pensla med sockerlagen medan dem är varma.

 

Hoppas att ska smaka.