Kenyanska pilau rice är lättlagat och välkryddat riset.

Normalt kokar man små hackade kött  i riset men jag gjorde helt vegan. Du kan använda vilka grönsaker du har hemma.

Till det serverade jag (kachumbari) Kenyanska tomat och gurkasalad.

Recept

4 dl basmatiris

2 potatisar

2 st morötter

140 g majs

1 grönpaprika

2 st färska tomater

2 stora gul lök

3 st vitlök

1 msk ingefära

2 tsk kummin

1 tsk paprika pulver

1 tsk kardemumma pulver

0.5 tsk nejlika pulver

0,5 tsk svartpeppar

2 st grönsaksbuljongtärnings

4 – 5 dl kokande  vatten, beroende hur länge  du blötlagda riset

0,5 dl olja.

 

Gör så här

Börjar med att tvätta riset minst 4-5 gånger och blötlägga 30 minuter. Blanda kryddorna i en skål och lägg åt sidan.

Finhacka lök, vitlök, ingefära,  tomater och resten av grönsaker.  Hetta upp olja i en kastrull och stek löken  tills den bli karamelliserad, tillsätt vitlöken, ingefära och rör runt en stund. lägg i kryddblandning och stek lite till. Tillsätt hackade tomater och puttra  koka 10 -12 minuter. lägg i hackade potatisar, morötter, paprika, majs och riset.  häll över kokande vattnet och blanda väll. Koka upp och sänka värmen. Låt riset koka 20 minuter. Lyfta på  locket och fluffa till riset med en gaffel. Stäng av värmen och låt riset vila riset liten stund innan servering.

Kachumbari sallad

3 st tomater

1 stor gurka

1 liten rödlök

2 dl Koriander finhackad

1 grön paprika

2-3 msk olivolja

1-2 msk citronsaft

o,5 tsk salt.

Gör så här

Skölja alla grönsaker ordentligt och låt rinna av.

Finhacka alla  grönsakerna  små tärning

Lägg i en skål  och blanda i olja, salt och citronsaften.

Servera till riset eller det passar till dem flest maträtter.

 

Hoppa att ska smaka!