Maqluba är en Palestinsk klassiska risrätt. Maqluba betyder upp och ner vänd som min granna beskrev den recept.  Jag lagade med kyckling men man kan  också  tillaga med lammkött eller helt vegetarian.

Festligt risrätt som kräver olika moment att tillaga men Såå värd varje minut,   Fantastisk gott. Tusen tack Miryam för den fantastisk recept.

 

 

Recept för 6 portioner

4 st  kycklingklubba

2 stora gul lök

3 st lagerblad

1 kanelstång

5 st kardemumma kapslar

6 st pepparkorn

5 st vitlöksklyftor

1 tsk spiskummifrön

1 tsk korianderfrön

2 tsk salt

2 st aubergine

1 blomkålshuvud

3  potatisar

2 tomater

1 tsk gurkmeja

1 liter vatten

4 dl basmatiris

2-3 msk rosta nötter att garnera

olja

 

Gör så här

 

Hetta upp olja i en kastrull och fritera kyckling på bade sidan 3-4 minuter. Skala löken, vitlöken och lägg i kycklingen tillsammans med lagerblad, spiskummin, koriander, kanel, kardemummakapslar, peppar, salt och vatten.  Koka upp och sänka värmen och låt koka 2o-25 minuter. Blötlägg ris 30 minuter.

Skär aubergine i skivor och strö över salt och lägg åt sidan.  Dela blomkålen fina bitar. Skala potatis och skär fina skivor.  Hetta upp olja i en stekpanna och fritera aubergine, potatis och blomkålen. Lägg friterade grönsaker på en fat med hushållspapper för att rinna av. Sila va kyckling och lägg sidan. Blanda 1 tsk gurkmeja i kycklingbuljong.   Dags att montera riset tillsammans med friterad grönsaker.

Smörja med olja i botten av kastrull och varva skivade tomater, aubergine, potatis, blomkål, kyckling, ris och avsluta med kycklingbuljong.  Buljong ska precis komma över lite riset.  TA HELLER FÖR LITE ÄN FÖR MYCKET buljong. Koka upp riset och sänka värmen. Låt koka 3o minuter på låg värme.  Låt svalna helt innan du vänder upp och ner och garnera med valfri nötter.

Servera gärna med gott sallad och sås.

 

Hoppas att ska smaka!

 

 

 

 

 

 

Smakligt måltid❤️