Saftigaste och enkelaste kaka med saffran och apelsin smak. Ljuvligt gott kaka. Har serverad med apelsin sirap men det går att uteslutas sirap.
Recept för 8 portioner
3 dl mannagryn
1 dl mjöl
180 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl farin socker
2 st ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 paket saffran
nypa salt
apelsin zezt från 2 apelsin
Apelsin Sirap
2 dl socker
2 dl vatten
Apelsin saft från stor apelsin
Gör så här
Sätt ugnen 175 g. Vispa ägg och socker till pösigt. Blanda i en skål manngryn , mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Mortlar saffran med nypa socker. Tillsätt smälta smören i äggsmeten, apelsinzest och saffran. Rör ihop med slev och vänd i mannagryn blandning. Höll över smorda formen. Baka kakan mitten i ugnen 25-30 minuter. Under tiden förbered apelsin sirapen. Blanda i en kastrull socker, vatten och apelsin. Koka sirap 10 minuter. Ta ut kakan och ringla sirap över hela kakan. Spara resterande sirapen vid servering.
Låter så gott! Jag har bakat basbousa några gånger och den här påminner om den men låter ännu godare med apelsin och saffran. Jag brukar inte ha ägg i min basbousa så jag hoppar över äggen i det här receptet.
Tack för alla härliga recept. Ser fram emot att skaffa din kokbok, den bibliofil dom jag är.
Hej! Ska apelsinzesten blandas i degen eller är den för dekoration av kakan?.
Hej! Apelsin zezten ska blandas tiillsamamms med smöret och äggsmeten
Jag fuktade kakan med färskpressad lätt sötad apelsinjuice för att undvika sockret i sirapen. Det blev mycket gott.