Mannagrynskaka med saffran och apelsin smak

Kök

Annat

Tid
Portioner
Svårighet

Instruktioner

Saftigaste och enkelaste kaka med saffran och apelsin smak. Ljuvligt gott kaka.  Har serverad med apelsin sirap men det går att uteslutas sirap.

 

 

 

Recept för 8 portioner

3 dl mannagryn

1 dl mjöl

180 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl farin socker

2 st ägg

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 paket saffran

nypa salt

apelsin zezt från 2 apelsin

 

Apelsin  Sirap

2 dl socker

2 dl vatten

Apelsin saft från stor apelsin

 

 

Gör så här

 

Sätt ugnen 175 g. Vispa ägg och socker till pösigt.  Blanda i en skål manngryn , mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Mortlar saffran med nypa socker. Tillsätt smälta smören i äggsmeten, apelsinzest och saffran. Rör ihop med slev och vänd i mannagryn blandning. Höll över smorda formen. Baka kakan mitten i ugnen 25-30 minuter.  Under tiden förbered apelsin sirapen. Blanda i en kastrull socker, vatten och apelsin. Koka sirap 10 minuter. Ta ut kakan och ringla sirap över hela kakan.  Spara resterande sirapen  vid servering.

 

 

 

 

 

 

Vad tyckte du om receptet?

4 Responses

  1. Låter så gott! Jag har bakat basbousa några gånger och den här påminner om den men låter ännu godare med apelsin och saffran. Jag brukar inte ha ägg i min basbousa så jag hoppar över äggen i det här receptet.
    Tack för alla härliga recept. Ser fram emot att skaffa din kokbok, den bibliofil dom jag är.

  2. Hej! Ska apelsinzesten blandas i degen eller är den för dekoration av kakan?.

  3. Jag fuktade kakan med färskpressad lätt sötad apelsinjuice för att undvika sockret i sirapen. Det blev mycket gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Sök
Liknande recept
Kategorier
Kategorier