Reklam för Frebaco Kvarn

 

Ni som följde mig ett tag vet ni redan  hur mycket jag älskar enkla, goda och smakrika rätter. 

Ris med olika  tillbehör äter vi jätte ofta här  hemma och att byta ut ris mot nyttiga och otroliga goda havreris är bästa jag har gjort. Denna rätten är familjen vänligt och passar perfekt hela familjen. Enda du behöver göra, är hacka, blanda och skjutsa  allt in ugnen. Middag är klart under 30 minuter. Visste ni även att havreris är klimatsmart eftersom det odlas i Sverige och har 67 % mer protein, 7,5 gånger mer kostfiber än vanligt ris. 

 

 

Här kommer otroliga enkla  och goda recept havreris med Somaliska kryddblandning.

 

4 dl havreris

5,5 dl grönsaksbuljong/ vatten

1 msk Somaliska kryddblandning ( recept  för kryddan se nedre)

2 tsk lökpulver

1 tsk   vitlöks pulver

1 röd paprika finhackat

1 dl persilja finhackat

3 st salladslök finhackat

20 g smör

salt och peppar.

 

 

250 g champinjoner

3 msk smälta smör eller olja

1 vitlöksklyftor riven

1 tsk lök pulver

salt och peppar.

 

250 g kungs räkor

1 msk smör / olja

0,5 tsk lök pulver

0,5 tsk vitlöks pulver

nypa chiliflaks

salt och peppar.

 

 

Recept för kryddblandning

1 msk spiskummin pulver

1 msk koriander pulver

1 msk gurkmeja

1 msk paprika pulver

1 tsk svartpeppar

1 kryddmått kanel mald

1 kryddmått  kardemumma mald

1 kryddmått  nejlika mald

 

 

Gör så här,  Satt ugnen 225 g

 

Börjar med att blanda ihop kryddorna i en skål och lägg åt sidan.

 

Finhacka champinjoner och tillsätt alla ingrediensen, blanda väl och ställa åt sidan.

Tina räkorna och torka med hushållpeppar , tillsätt alla  kryddor och rör ihop.

Lägg i en ugnsforma havreris, buljongen, lök pulver, vitlök pulver  och kryddblandning och blanda runt. Häll över hackade paprika, champinjoner och skjutsa in ugnen 15-20.  Tar ut och tillsätt kryddat räkorna och in  i ugnen igen 5-7 minuter.

Under tiden finhacka salladslök, persilja.  Tillsätt finhackat persilja, salladslök och smör. Blanda ihop och servera gärna med en god sallad och tzatziki sås.

 

Hoppas att ska smaka!