Xalwo godaste dessert i Somaliska kök

()
Cuisine

Annat

Time

0 min

Servings

1

Difficulty

Instructions

Xalwo är en av mest älskade dessert i Somalia.  Detta gör man  främst smör, socker och smaksattas med kardemumman och muskotnöt.

Xalwo har en mild smak och väldigt mjuk konsistens men smakar fantastisk gott. Väldig söt, tur att man inte äter hela tiden men speciella hög tider som Eid, festar är helt tillåtande.

 

 

Recept för kg xalwo

4 dl strösocker

2 dl brunsocker

150 g smör

2,5 dl rapsolja

1 msk kardemumman mald

1 tsk muskotnöt

7 dl vatten

2 dl majsstärkelse + 0,5 dl vatten att blanda

1 krydmått  gul färg

1 kryddmått röd färg.

 

 

Gör så här

Börjar med att mixa kardemummakapslar och muskotnöt och lägg åt isdan. Smälta smöret i en kastrull och tillsätt kardemumman, muskotnöt, rapsolja och låt stå sidan.

Blanda i en skål majsstärkelse, vatten och både sort färg. Koka upp vatten och socker i en stor och djup kastrull. Så fort börjar koka  tillsätt du majsstärkelse blandningar och rör tills  allt går ihop. Försätta att röra hela tiden tills allt blir  tjock konsistens. Lägg på locket och sänka värmen. Låt små puttra 10 minuter. Tillsätt smör och kryddblandning lite i taget och rör om varje 10 minuter. Man ska inte ha i allt smör en gång utan lite i taget. Viktigt att det är låg värme hela tiden på spisen. Det tar ca 1,5 -2 timmer att tillaga.

När xalwo släpper kanten av kastrull är klart. Tar bort överflödet smöret + olja med hjälp av sked. Lägg xalwo en fat och låt den svalna helt.

Godaste är dagen efter tillsammans med buskut – småkakor.

 

 

 

Vad tyckte du om receptet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Similar recipes
Categories
Kategorier