Elsh el saraya är otroligt gott efterrätt som består av rostat formfranska  bröd som sedan ringlas  över sirap och  häll över krämig mjölkpuddning och avslutas med pistaschnötter.  Min fantastisk granne Zeinab kom förbi och gav mig sin mormors recept.  Jag är evighet tacksam och tackar henne mycket.

Har fått in  så många recept från er läsare, från Finland, Burgarien, Tanzania, Tyskland och Polens.   Tusen tack från djupet av mitt hjärta. Ni är bästa ❤️❤️.

 

 

 

Recept för 6 portioner

Sirap

2 dl socker

1 dl vatten

4 st kardemummakapslar

1 tsk  citronsaft

1 tsk rosenvatten

 

Mjölkpuddning

5 dl vispgrädde

3 dl mjölk

4 msk majsstärkelse  (meizena )

1 msk kardemumma mald ( helts nya malen

4 st brödskivor

 

Garnera

2 dl pistaschnötter finhackat

 

Gör så här

Börjar med sockerlagen genom att koka ihop socker, vatten, kardemummakapslar och citronsaft. Låt koka sirapen 7  minuter under omrörning. tillsätt sedan rosenvatten och tar bort från spisen. Ställa sirapen åt sidan för att svalna.  Skär sedan bort kanterna på brödet, man kan också behålla kanterna om man vill det.  Smörja med smör i ugnsform. Rosta bröd med en brödrostar.  Lägg brödskivor i ugnsform och häll över sirapen.  Lägg i en kastrull grädde, mjölk, majsstärkelse, kardemumman och rör ihop tills den tjocknar.  Häll över gräddsmeten på brödskivorna och låt kallna innan du ställer in i kylen. Garnera med finhackade pistaschnötter och ställa i kylen minst 6 timmer  men gärna över natten.  Man kan servera extra sirap bredvid om vill det men det behövs inte,  enligt mig är redan för sött.

 

 

Hoppas att ska  smaka!