Chana dal är  en mustigt, mättande och riktigt smakrikt gryta med kikärtshalvor.

Den här rätten är en de  godaste jag vet, superenkel att tillaga varje gång och passar till ris, bröd / tunnbröd.

 

 

Recept för 4 portioner

 

2 dl kikärtshalvor

6  dl vatten

0,5 tsk gurkmeja

0,5 tsk vitlöks pulver

0,5 tsk lök pulver

2 st lagerblad

Lite salt.

 

Såsen

400 g  krossade tomater

200 g spenat

1 msk tomatpuré

1 stor gul lök

3 st vitlöksklyftor

1 msk ingefära

2 st chili torkad eller färska ( Kan minska eller utesluta )

1 tsk spiskummin

1 tsk koriander pulver

1 tsk Garam Masala

1 st grönsaksbuljong

3- 4 msk färska koriander

4 msk smör eller olja

salt och peppar

2- 3 dl vatten

 

 

Gör så här

 

Tvätta kikärtshalvorna ordentligt och blötlägg dem 30 minuter.    Lägg kikärtan i en kastrull tillsammans med övriga ingrediensen och koka tills dem är mjuka , ca 25 minuter.

Skala löken och finhacka,  fin riva  ingefära  och vitlöken.

 

Hetta upp smör / olja i en kastrull och fräsa löken en stund och tillsätt vitlök, chili  och ingefära och rör runt lite. Lägg i torra kryddor, tomatpuré och stek några sek till.

Häll över krossade tomater, kokta kikärt, vatten  och smula ner buljong . Låt grytan puttra 25 min. Rör om då och då och späd  ut  mer vatten vid behöv.

Lägg i spenaten, koriander  och smaka av salt och peppar.  Låt sjuda 5 minuter på låg värme.

 

Servera med önskat tillbehör.

 

 

Hoppas att ska smaka!

 

 

 

 

Huvudingrediensen