Red red- Ghanesiska böngryta.

 

En mustigt vegetariska gryta som du kan servera med ris eller bröd och  friterad matbanan vid servering.

oginalen red red bönar  smaksatta man torkade rökor men jag använder Somaliska chilisås som smaksättning men du kan använda torkade räkor.

Är du helt vegetarian utesluta både palm olja och torkade räkor.

 

 

 

2 dl black Eye bönor

2 st tomater

2 st lök

4 st vitlök

1 tsk färska ingefära

4 msk palmolja

4 kardemummakapslar’

3 st neylika

1 hel kanel

1 röd chilli

1 tsk paprika pulver

1 mak tomatpure

2 msk chilisås [kan byttas mot torkade rökor

1 buljontärning

svartpepper.

 

gör så här

börjar med att koka black Eye bönor ca 40 minuter, om du inte använder färdiga kokta.

sila av och låt rinna.

hetta upp palma olja  i stekpanna och lägg i kardemumma, kanel och neylika.    LÄS TIP NEDRE

Stek en liten stund tills kryddorna börja dofta.

Lägg i hackade löken och fräs tillsammans med kryddor och tillsätt tomater, ingenfära, vitlöken, chili och som du mixade ihop och tomatpuré.

låt allt kokas ca 15 minuter. Lägg i bönorna , paprika pulver och smula ner buljontärning. blanda väl och låt sjuda ca 10 minuter.

 

servera med ris/ tunnbröd.

 

Tips om du använder rapsolja så behöver du inte  använda kardemumma, kanel och neylika , jag använde för att palm olja har stark doft.

 

 

hoppas allt ska smaka!