Bariis isku karis- Somaliska one pon rise med beef och grönsaker.

Här kan du lätt välja mellan kött eller utan, riktigt god  riksrätt som är populär  både hos  barn och vuxna.

 

 

Recept

 

300 g beef

2 st rödlök

4 st vitlök

2 msk xawaash Somaliska kryddblandning

1 tsk gurkmeja

2 hel kanel

6 st kardemummakapslar

6 st nejlika

1 msk tomatpuré

2 st färska tomater mixad

2 msk all krydda/ grönsaksbuljong

2 msk tamarida

2 små potatisar

2 morötter

1 liten röd paprika

2 msk färska koriander

o,5 dl matolj.

6 dl basmati rise

5 dl kokande vattan , (beror på vilka sort ris du använder)  Det är så olika från  ris till ris så rekommenderar alltid att mindre vatten än för mycket.

 

Gör så här

Börjare med att hacka köttet små / lagom strl.

Hacka också både potatisen, löken och  morötter fint.

Hetta upp olja i en kastrull och stek löken tills  den fått fin färg.

Tillsätt kanel, kardemumman och nejlika, stek allt underomrörning en liten stund.

Lägg i köttet och stek på hög värm ca 3 minuter, sänka värmen och lägg på locket.

Låt köttet kokas utan att bränna vid, tills all vätska sugen in.

Tillsätt nu vitlöken, tomatpuré och rör runt lite, lägg i torra kryddor, och mixade tomater och blanda väl.

Lått grytan puttra 15 minuter.  Tvätta riset minst 6 gånger utan att krossa riskorn. Sätt ugnen 222 g

höll över kokande vatten i grytan och smaka av salt och peppar och lägg i riset, potatisen och morötter. Rör  ordentligt, täcka riset med aluminiumfolie och baka i mitten i ugnen 20- 25 minuter. Du kan också koka på spisen men gillar att använda ugnen för att slippa att riset fastnar i kastrull botten.  Servera gärna med god sallad och GLÖM inte banan och chillisåsen.

 

hoppas att ska smaka!