Bariis isku karis- Somaliska one pon rise med beef och grönsaker.

Här kan du lätt välja mellan kött eller utan, riktigt god  riksrätt som är populär  både hos  barn och vuxna.

 

 

Recept

 

300 g beef

2 st rödlök

4 st vitlök

2 msk xawaash Somaliska kryddblandning

1 tsk gurkmeja

2 hel kanel

6 st kardemummakapslar

6 st nejlika

1 msk tomatpuré

2 st färska tomater mixad

2 msk all krydda/ grönsaksbuljong

2 msk tamarida

2 små potatisar

2 morötter

1 liten röd paprika

2 msk färska koriander

o,5 dl matolj.

6 dl basmati rise

 

Gör så här

Börjare med att hacka köttet små / lagom strl.

Hacka också både potatisen, löken och  morötter fint.

Hetta upp olja i en kastrull och stek löken tills  den fått fin färg.

Tillsätt kanel, kardemumman och nejlika, stek allt underomrörning en liten stund.

Lägg i köttet och stek på hög värm ca 3 minuter, sänka värmen och lägg på locket.

Låt köttet kokas utan att bränna vid, tills all vätska sugen in.

Tillsätt nu vitlöken, tomatpuré och rör runt lite, lägg i torra kryddor, och mixade tomater och blanda väl.

Lått grytan puttra 15 minuter.  Tvätta riset minst 6 gånger utan att krossa riskorn. Sätt ugnen 222 g

höll över kokande vatten i grytan och smaka av salt och peppar och lägg i riset, potatisen och morötter. Rör  ordentligt, täcka riset med aluminiumfolie och baka i mitten i ugnen 20- 25 minuter. Du kan också koka på spisen men gillar att använda ugnen för att slippa att riset fastnar i kastrull botten.  Servera gärna med god sallad och GLÖM inte banan och chillisåsen.

 

hoppas att ska smaka!