Bajiye är en av godaste rätten i Somalia och man äter helst som mellanmål eller ikväll fika tillsammans med andra tillbehör såsom stark gröna chili. Det är också street food.

Recept

 

3 dl black Eye bönor

1 liten gul lök

3 st vitlök

1 grön chili

1,5 tsk xawaash Somalisk kryddblandning

0,5 tsk svartpeppar

1 tsk salt

1 dl Koriander

2 msk vatten

olja att fritera.

 

Gör så här

Blötlägg  bönorna över natten en stor skål.

Sila va bönerna och lägg i matberedare och kör två varv.

Då är det mycket enklare att få bort skalat.

Tvätta minst 6-7 gånger eller så läng det behövs.

Efter några tvätt ser ut dem så här, det finns fortfarande några skal men det gör inget. Sila av bönorna ordentligt och mixa tillsammans med  andra ingrediensen. Säg till att allt blandas väl.

Häll  i en skål och smaka av med salt och peppar innan du börjare friterar. Hetta upp olja i en stor kastrull och fritera dem. Ta  upp med bajiye med slev och låt rinna av innan servering.  Har serverat med (sabaayad) tunnbröd, sallad och grön chili.