Acma – fluffiga och saftigt Turkiska bröd som passar till frukost med kopp te. Man kan fylla i ost men jag gjorde utan.

Recept

3 dl mjölk

1 dl vatten

25 g jäst

0,5 dl socker  ( kan minska mängden)

1oo g smör

2 msk rapsolja

2 äggvita

1 tsk salt

11-12 dl mjöl

2 ägg gula till pensla

4 msk sesamfrön

3o g smör senare.

 

Gör så här.  Satt ugnen 200 g

 

Smälta  smöret  i en kastrull och tillsätt mjölken, vatten tills  det bli fingrar värmt. Lägg i jästen, socker, äggvita, olja och blanda runt. Tillsätt mjölet lite i taget och mjöla din arbetsyta. Arbeta degen ordentligt och täcka med plast. Låt jäsa 45 minuter. Dela degen små bollar och kavla

 

 

 

 

 

 

Kavla så här strl och bre på smöret.

Skär med pizzaslice från mitten i kanten till hela vägen andra kanten.

Börjare att rulla från närmaste sidan och rulla hela vägen.

Vik ihop

Knyta  ordentligt  så att inte öppnar.

Lägg bröd på formen och låt jäsa 3o minuter.

Pensla med ägg gul  och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen 15-17 minuter.